Náš recept na zelí

l

Potřebujeme

  • 10kg nakrouhaného zelí
  • 0,5kg nakrájené cibule (nadrobno)
  • 20-25dkg soli nejlépe kamenné
  • 2 špetky kmínu (ne mnoho zelí hořkne)
  • Na 1l obsahu zeláku spotřebujete 1kg zelí.

Nakrouhané (čerstvé) zelí nasypeme do vhodné nádoby. Osolíme, přidáme cibuli a špetku soli.

Vše řádně promícháme (zelí před nakládáním ochutnáme zda je dost slané) a necháme asi 10-15 min odležet, pak vkládáme vrstvu zelí,řádně upěchujeme pěstí, takto postupujeme až je zelák naplněný. Přebytečnou vodu sléváme.

Po naplnění zeláku přiklopíme víčkem a v místnosti kde je 10-15°C necháme vykvasit. Nezapomeňte zelák uložit na misku nebo tácek,neboť při kvašení přetéká voda ze zelí!

Po vykvašení (trvá cca 20 dní) očistíme žlábek od kvasné vody, nalijeme čistou vodu a zelák zaklopíme víčkem a uložíme do chladna (sklepa). Ve žlábku musí být stále voda! Takto ošetřené zelí u větších nádob (25 a více litrů) Vám vydrží čerstvé i po celý rok (pokud ho nesníte). Po vykvašení, pokud je zelí sušší, dolejeme převařenou osolenou vodou tak aby bylo zelí ponořené.

Přejeme Vám dobrou chuť.

Plotišťská zelenina Hak s.r.o.

Novinky do emailu

Chcete informovat o novinkách na naší prodejně? Přihlašte se k odběru novinek.

Vaše přihlášení bylo úspěšné :)