Krouhání v roce 2024 bylo ukončeno. Budeme se těšit opět na podzim 2025.
Náš recept na zelí
Potřebujeme
- 10kg nakrouhaného zelí
- 0,5kg nakrájené cibule (nadrobno)
- 20-25dkg soli nejlépe kamenné
- 2 špetky kmínu (ne mnoho zelí hořkne)
- Na 1l obsahu zeláku spotřebujete 1kg zelí.
Nakrouhané (čerstvé) zelí nasypeme do vhodné nádoby. Osolíme, přidáme cibuli a špetku soli.
Vše řádně promícháme (zelí před nakládáním ochutnáme zda je dost slané) a necháme asi 10-15 min odležet, pak vkládáme vrstvu zelí,řádně upěchujeme pěstí, takto postupujeme až je zelák naplněný. Přebytečnou vodu sléváme.
Po naplnění zeláku přiklopíme víčkem a v místnosti kde je 10-15°C necháme vykvasit. Nezapomeňte zelák uložit na misku nebo tácek,neboť při kvašení přetéká voda ze zelí!
Po vykvašení (trvá cca 20 dní) očistíme žlábek od kvasné vody, nalijeme čistou vodu a zelák zaklopíme víčkem a uložíme do chladna (sklepa). Ve žlábku musí být stále voda! Takto ošetřené zelí u větších nádob (25 a více litrů) Vám vydrží čerstvé i po celý rok (pokud ho nesníte). Po vykvašení, pokud je zelí sušší, dolejeme převařenou osolenou vodou tak aby bylo zelí ponořené.
Přejeme Vám dobrou chuť.
Plotišťská zelenina Hak s.r.o.